Memory cards

Workflow en Back-up

Er is een overvloed aan informatie te vinden op het internet wat betreft workflow en back-up strategieën voor fotografen. Wanneer je gaat zoeken naar specifiek hoe sportfotografen dit aanpakken wordt de spoeling al dunner. Ik pretendeer ook niet de ideale of beste oplossing te hebben maar wel een oplossing die voor mij op dit moment werkt en waar een aantal bewuste overwegingen aan ten grondslag liggen.

LaCie rugged 4 TB
LaCie rugged 4 TB schijf voor off-site back-up

Raw vs Jpg

Dit is een eerste keuze die door gaat werken in het hele traject van workflow en back-up. Wanneer ik een wedstrijd fotografeer gebruikt ik altijd twee geheugenkaartjes, op het CF kaartje worden RAW bestanden geschreven en het CFAST kaartje wordt gebruikt voor jpg’s. In 99% van de gevallen gebruik ik de jpg’s en alleen wanneer ik bijvoorbeeld echt een grote afwijking heb in de witbalans gebruik ik het RAW bestand. Doordat mijn jpg bestanden ongeveer rond de 10 mb zijn en mijn RAW bestanden rond de 24 mb is hier al een duidelijke snelheidswinst te behalen. In de praktijk kan ik een hele voetbalwedstrijd (1200 tot 1500 beelden binnen 1 minuut van mijn CFAST kaartjes op mijn laptop krijgen. De eerste “back-up” heeft dus feitelijk al plaatsgevonden door het gebruik van twee geheugenkaartjes.

 

Beelden afwerken en versturen op de laptop

Het gaat in dit verhaal te ver om mijn hele workflow in detail te beschrijven maar waar het in basis op neer komt is dat tijdens de wedstrijd en direct na de wedstrijd de beste foto’s worden geselecteerd en hierna worden afgewerkt in Photoshop, een caption wordt toegevoegd en hierna worden geupload naar diverse online beeldbanken  van persbureaus zodat media zo snel mogelijk kunnen gebruiken. Dit gebeurt zowel tijdens de wedstrijd als direct na de wedstrijd.

 

Thuis gekomen

Inmiddels is er dus nog een tweede back-up bijgekomen, immers de beelden staan nu ook op de laptop. Thuis worden alle beelden nog een keer doorgenomen om eventueel gemiste beelden alsnog te gebruiken en (stock)beelden te uploaden. Gemiddeld genomen worden er per voetbalwedstijd zo’n 40 tot 60 beelden geupload naar persbureaus. Hiernaast bewaar ik vaak nog zo’n 25 tot 40 beelden waar ik nog geen afscheid van wil nemen maar niet direct te gebruiken zijn. Alle beelden die bewaard moeten worden, krijgen een oormerk (tagged) en beelden die bewerkt zijn en een caption hebben krijgen een *** rating. Voor dit hele proces van selecteren en uploaden gebruik ik Photo Mechanic. Dit is een software pakket voor fotografen die snel willen werken. Echter gebruikt ik Photo Mechanic niet voor archivering maar daar gebruikt ik Adobe Lightroom voor. De beelden die  getagged zijn worden nu naar Adobe Lightroom gesleept en geïmporteerd en direct weer geëxporteerd als een Lightroom Catalog naar een externe harde schijf. Nu is er dus een derde back-up

 

Definitieve archivering

De volgende stap is het importeren van de Lightroom Catalog in de Master Catalog op het “moederschip” werkstation. Alle beelden staan echter niet op het werkstation maar op een DROBO. Dit is een kastje met 5 harde schijven die zo zijn geconfigureerd dat wanneer er 1 schijf kapot gaat het geheel gewoon blijft werken en wanneer je de kapotte schijft vervangt voor een nieuwe de DROBO zichzelf repareert. Dit is dus de vierde back-up op dit moment.

Alle beelden zijn nu echter op 1 locatie en dat is een risico want in het geval van diefstal of brand kun je alles kwijtraken. Om dit te voorkomen heb ik een werkwijze waarvoor ik twee externe harde schijven gebruik. Één exemplaar is altijd en maar dan ook altijd  op een externe locatie. Na het weekend wordt er een kloon gemaakt van de DROBO op één van de externe harde schijven en deze gaat dan weer naar de externe locatie en de andere wordt dan weer mee naar huisgenomen. Deze rotatie zorgt ervoor dat ik nooit meer kwijt kan raken als één week aan foto’s mochten alle kopieën bijvoorbeeld gestolen worden of verbranden.

Card slot Canon 1DX MII
Card slot Canon 1DX MII met geheugenkaartjes

Opschonen

De beelden op de laptop en geheugenkaartjes worden niet direct verwijdert, dit doe ik pas wanneer de volgende wedstrijden gaan beginnen. Alle beelden worden van de laptop verwijdert en de geheugenkaartjes worden geformatteerd in de camera’s. Zo is de laptop zo schoon mogelijk en dit resulteert in meer snelheid en stabiliteit. Ook herstart ik de laptop voor de wedstrijd zodat eventuele caches e.d. leeg zijn. Nu heb ik nog vier versies van de beelden. Op de DROBO, op twee externe harde schijven die rouleren en nog op de externe harde schijf die ik gebruik om de LR catalog te exporteren. Ik ben aan het onderzoeken of ik gebruik ga maken van een cloud opslag oplossing zoals bijvoorbeeld Back Blaze of dat ik eventueel kies voor web oplossing als Smug Mug of Squarespace.

Overwegingen

Na een aantal jaren bijna al mijn geschoten beelden te hebben opgeslagen (meestal RAW) merkte ik dat ik mijn harde schijven steeds vaker moest vervangen voor grotere exemplaren. Ook bemerkte ik dat er ook bijna geen vraag meer was naar oude beelden en zelf keek ik er ook sporadisch naar. Op basis hiervan heb ik besloten een grote opschoningsactie te gaan doen en alle overbodige beelden te verwijderen. Dit is een proces waar ik nog steeds mee bezig ben en ook mee bezig zal blijven. Uitgangspunt is nu om alleen bewerkte beelden die een omschrijving en trefwoorden bevatten te bewaren. Dat komt erop neer dat dit ongeveer 10.000 beelden zijn op jaarbasis die goed doorzoekbaar zijn binnen Lightroom.

 

 

 

 

 

 

 

×

Comments are closed.