Expositie

Tegenwoordig word je werkelijk digitaal gebombardeerd door de grote aantallen foto’s die je dagelijks via internet en sociale media consumeert. Hoeveel afbeeldingen krijg je niet onder ogen per dag via je smartphone,tablet of computer? Het zijn er waarschijnlijk honderden waarvan je na een paar dagen al niet meer weet dat je ze gezien hebt. Er ontstaat een zekere vluchtigheid en hierdoor neemt de mate van impact per foto af.

Met dit in mijn achterhoofd liep ik al een tijdje rond met de gedachte om een aantal grote prints te laten maken. Niet alleen uit nieuwsgierigheid om te achterhalen wat voor impact dit oplevert maar ook om het hele proces wat hier bij komt kijken eens te doorlopen. Dit najaar was het dan zover. Wim en Danny van Pro-Indoorcycling waren druk bezig met het verbouwen en inrichten van hun nieuwe pand en hadden nog veel lege muren. Dit was voor mij de gelegenheid om mijn werk groot aan de muur te hangen. Nu kun je exposeren in veel gelegenheden zoals bejaardenhuizen, bibliotheken, buurcentra e.d. maar je sportfoto’s ophangen in een pand waar op de bovenverdieping aan indoorcycling wordt gedaan en op de benedenverdieping een fietsenzaak zit is wat mij betreft ideaal.

Toen de kogel eenmaal door de kerk was kwamen er toch wel een aantal vragen naar boven zoals: hoeveel foto’s ga ik ophangen, wat zijn de kosten, welk formaat moet het worden, welke drukkerij? Maar ook: welke foto’s ga ik gebruiken en zijn die daar wel geschikt voor? Allereerst heb ik een selectie gemaakt van foto’s van verschillende sporten uit mijn database en deze nog eens kritisch bekeken en indien nodig opnieuw in Adobe Lightroom bewerkt. Hierna ben ik gaan zoeken naar een drukkerij die ook het inlijsten, opplakken e.d voor haar rekening neemt. Na een korte zoektocht ben ik uitgekomen bij Gallery Color uit Noordwijk. Dit bedrijf is geen prijsvechter maar gaat wel voor kwaliteit en dat is voor mij belangrijker. Zij hebben mij uitstekend geadviseerd en de samenwerking verliep erg prettig. De keus is uiteindelijk gevallen op een foto op forex  omdat dit een mooi product is met een goede prijs/kwaliteit. De foto wordt afgedrukt op hoogwaardig fuji papier en vervolgens glanzend gelamineerd en op een forex (kunstof) plaat gelijmd en van een ophangsysteem voorzien.

Het was mij al snel duidelijk dat gezien de grote van de ruimte er ook de prints groot moesten zijn. Daar liep ik wel tegen wat beperkingen aan bij een aantal van mijn foto’s. Met mijn sportfotografie probeer ik een beeld te maken wat de essentie van het moment weergeeft of een beeld te maken wat je zonder camera niet zo snel ziet. Om dit te bereiken wordt de foto weleens behoorlijk gecropt. Wanneer je dan groot wil printen gaat dit af en toe niet door een te kort aan pixels. Dit kun je dan weer oplossen door te resizen (softwarematig pixels toevoegen).

Het zijn 15 foto’s geworden varierend van 30×45 tot 100×150. Na het spannende moment van uitpakken en ze voor de eerste keer bekeken te hebben was het nog een aardig klusje om ze op een samenhangende manier aan de muur te hangen. Naar mijn mening is dit goed gelukt en ik krijg veel leuke reacties op mijn foto’s.  Iedere week kan ik er nog even van genieten wanneer ik mezelf in het zweet werk tijdens de wielertraining.

 

 

 

×

Comments are closed.