Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM

Is de Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM nu echt de heilige graal van de objectieven voor sportfotografie of toch niet?

Canon zelf gebruikt termen als: Ultrahoogwaardig superteleobjectief, supersnelle autofocus en gepatenteerde Subwavelength structure coating om nog maar eens een paar marketingtermen te noemen. Je zou ook kunnen zeggen ” een beest van een lens”.
En een beest is het. De bouwkwaliteit maar ook de beeldkwaliteit zijn absoluut top. De scherpte bij f2.8 is zeer goed en ook de autofocus is razendsnel. Het is dan ook niet vreemd dat je dit objectief veel tegenkomt langs de lijnen van grote sportevenementen. Is het dan allemaal hosanna en hoezee of zijn er toch nog een paar zaken om rekening mee te houden?

  • Allereerst is daar natuurlijk de prijs van dit objectief. Je kunt er gewoonweg niet omheen dat dit een obstakel vormt zeker wanneer je de prijs van de versie II afzet tegen de prijs van versie I (ruim 4000 duurder). Hier staat dan weer tegenover dat de tweedehands prijzen voor dit soort objectieven zeer hoog blijven.
  • Ondanks dat Canon de versie II 1,5 kilo lichter heeft weten te maken en hiermee je voor een korte tijd  “uit de hand”  kunt fotograferen blijft het een zwaar objectief.  Zeker wanneer ik dat vergelijk met de 300 2.8 welke ik hiervoor gebruikte. De 300 (1.5 kg lichter) kon ik de hele dag zonder problemen bij me dragen dit gaat met de 400 een stuk moeilijker. Een monopod is zeker geen overbodige luxe. Dit brengt me dan gelijk bij het derde punt namelijk extra accessoires ik die ik heb aangeschaft om het werken met de 400 makkelijker te maken.
  • Lenscoat Om zoveel mogelijk krassen e.d. te voorkomen gebruik ik een Lens Coat neopreen hoes. Dit komt van pas bij een toekomstige verkoop. AquaTech Soft hood Wanneer ik mijn Lowe Pro vertex 300 AW wil gebruiken  pas het objectief met zonnekap niet in de rugtas. De soft hood is van een soort vouwbare stof gemaakt en kan om het objectief worden gewikkeld. Hierdoor past het objectief en zonnekap precies. De Lowe Pro wordt gebruikt wanneer ik veel spullen wil meenemen maar niet gebruik kan maken van mijn rolkoffer, bijvoorbeeld op het strand en in het bos. Het kwam al even hiervoor ter sprake dat wanneer ik veel spullen mee moeten nemen ik kies voor een rolkoffer. Dit is de Think Tank Airport Security V2. De 400 past er precies in met de zonnekap omgekeerd gemonteerd. Een bijkomend voordeel is dat je de rolkoffer kunt afsluiten met een cijferslot en ook met een ander cijferslot kunt vastmaken aan bijvoorbeeld een verwarmingsbuis. Zo kun je rolkoffer met een iets geruster hart achter laten in bijvoorbeeld een mediaruimte. Als laatste maak ik ook gebruik van een Think Tank Streetwalker Pro rugzak. Hierin past precies de 400 met een body eraan bevestigd. Deze wordt gebruikt wanneer ik achter op de motor zit. Doordat deze Streetwalker minder groot is als de Vertex 300 werkt dit gewoon veel fijner.

De 400 2.8 II vind ik een waanzinnig objectief wanneer je bijvoorbeeld veel langs een voetbal- of hockeyveld zit en je de lichtsterkte echt nodig hebt. Wanneer je de hele dag aan de wandel bent bij bijvoorbeeld een Ironman zijn de afmetingen en gewicht een beperkende factor. Een 300 is dan een stuk praktischer in gebruik. Voor een duizend euro meer kun je ook een Canon 200-400 f4 (met ingebouwde extender van 1.4) kopen welke door het grote zoombereik zeer flexibel is. Nadeel is dan weer dat je een stop minder licht hebt en ook de achtergrond iets minder onscherp kunt maken door de f4. Misschien is voor mij persoonlijk wel de combinatie 200-400 f4 voor het grote zoombereik samen met een 300 2.8 voor de lichtsterke en bokeh de ideale set. Voorlopig ” behelp” ik me wel met de 400. 😉

 

 

×

Comments are closed.