Wat doe je als het even tegen zit?

Normaal gesproken verheug ik mij op het fotograferen van een wedstrijd. Ik kan echt genieten van de sport, de sfeer en het fotograferen zelf. Zaterdag 24 oktober was dit anders. De eerste KPN marathon Cup op de Jaap Edenbaan stond die avond op het programma maar de hele dag was ik al niet fit en had geen energie. Maar ik had een opdracht om iemand te fotograferen dus stapte ik rond vijf uur in de auto en reed naar Amsterdam. Om 7 uur was de start van de dames en ik had al snel door dat het niet mijn avond was. De plaatjes die ik wilde maken lukten niet en als klap op de vuurpijl mislukte de finishfoto. Tussen de finish van de dames en de start van de heren snel even een aantal foto’s uploaden naar de database van het persbureau. Ondanks een goede voorbereiding lukte dit niet goed en plotseling brak het zweet mij uit en een gevoel van paniek bekroop mij. Allerlei negatieve gedachten gingen door mijn hoofd: “Je kan er helemaal niets van” of “Ik kap ermee en ga naar huis”. Na misschien een halve minuut dacht ik aan een zienswijze die ik ooit van een trainer meekreeg hoe ik een wedstrijd kon benaderen.

Je prestatie is grotendeels het resultaat van je trainingen en voorbereiding voorafgaand aan de wedstrijd. In de wedstrijd kan het resultaat iets hoger uitvallen of iets lager. Het enige wat je kunt doen is vanaf het begin tot aan het eind je focus vasthouden en 100% je best blijven doen. Het eindresultaat moet je accepteren. Na de wedstrijd kun je analyseren en bijsturen.

Deze gedachte was precies wat ik nodig had en ik dwong mijzelf om door te gaan en uiteindelijk lukte het om een aantal foto’s online te krijgen. De wedstrijd bij de heren was al in volle gang en ik haastte mij om weer naar buiten te gaan en een aantal mooie foto’s te schieten. Na de wedstrijd van de heren snel weer een aantal foto’s uploaden, wat nu al weer wat vlotter ging. Hierna volgde de laatste wedstrijd van de beloftes en hier had ik een opdracht om specifiek iemand te fotograferen. Dit lukte uiteindelijk vrij aardig en kon ik vooral moe maar nog niet voldaan naar huis terug rijden. Thuis gekomen nog een aantal foto’s kunnen uploaden en om 1 uur mijn bed opgezocht.

Na een korte nachtrust gelijk weer achter de computer gekropen en alle foto’s uitgezocht, bewerkt en geupload naar diverse locaties en backups gemaakt. In retrospect ben ik toch niet geheel ontevreden over het eindresultaat. Blijkbaar is er toch een basis aanwezig waarop je kunt terugvallen wanneer het eens even tegen zit. Voor mij was dit de eerste keer dat ik deze ervaring had en heb hier weer veel van geleerd.

 • Eis geen perfectie van jezelf want dit leidt tot teleurstelling
 • Concentratie is belangrijk en zet jezelf 100 % in
 • Accepteer het resultaat en gebruik dit weer om beter te worden
 • Sportfotografie is prachtig, geniet er daarom ook van
 • Cheers,
  Toon

  ×

  Comments are closed.